sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Sijoitusasunnon arvon nousu

Yleensä asuntosijoittajat panostavat siihen, että vuokratuotto on riittävällä tasolla. Sijoitusasunnon arvon nousu tulee ikään kuin "kaupan päällisenä". Löysin netistä palvelun, joka antaa arvioita hintakehityksestä eri postinumeroalueilla. Palvelu perustuu tilastokeskuksen hintadataan.

Siirsin hiiren eräälle postinumeroalueelle, jossa minulla on kolme sijoitusasuntoa - tai tarkkaan ottaen kolmannen asunnon kauppa viimeistellään ensi viikolla, koska osakekirja on edelleen matkalla Etelästä Pohjoiseen. Kaikki kolme kauppaa on tehty pitkän tinkaamisen jälkeen ja ostohinnat olivat mielestäni varsin edullisia.

Asunnoissa on pitkäaikaiset vuokralaiset, mutta unohdetaan tyystin vuokratuotot tällä kertaa.

Kaikki kolme asuntoa ovat noin vuoden vanhoja yksiöitä. Kalleimman ostohinta oli 76 500 EUR + autopaikkaosake 3 500 EUR eli yhteensä 80 000 EUR. Kaksi muuta olivat 76 500 EUR ja 75 000 EUR ilman autopaikkaosakkeita. Otetaan esimerkkilaskelmaan ensin mainittu, kun sattuu olemaan tasaluku.

Kyseisen postinumeroalueen hintakehitystrendiksi (2016) kerrotaan 2,48 %/v. Oletetaan, että kehitys jatkuisi tällaisena seuraavat kymmenen vuotta ja että autopaikkaosakkeen hintakehitys olisi sama kuin asunto-osakkeen. Alla olevan kuvion punaisen viivan voitte jättää huomioimatta, sillä asunnon arvon noususta maksetaan veroa luovutusvoittona. Jos ko. trendi pitää paikkansa, mistään pienestä "kaupan päällisestä" ei ole kyse. Asunnon arvo olisi kymmenen vuoden kuluttua 102 207,12 euroa eli arvo olisi noussut 22 207,12 euroa. Tästä summasta maksetaan sitten veroa 30 % tai mikä ikinä onkin veroprosentti kymmenen vuoden kuluttua. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Oulun keskustan (90100) hintakehitystrendi on 4,92 %/v ja Oulunsalon kotipostinumeroni 0,88 %/v.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti